B-LIGHT

Rijeka Drava se smatra graničnom rijekom koja razdvaja Mađarsku i Hrvatsku. Osim fizičke barijere, postoji i ona jezična između Mađarske i Hrvatske što može biti razlog slabe međusobne suradnje tvrtki na dvije strane granice. Baš iz tog razloga je osmišljen projekt B Light Scheme financiran iz Interreg V-A Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014-2020., koji predstavlja dodjelu bespovratnih sredstava kojima se financira suradnja malih i srednjih poduzeća na pograničnom području Mađarska-Hrvatska. Ciljevi B-light Scheme su povećanje bruto dodane vrijednosti, poticanje internacionalizacije i povećanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća te razvoj poduzeća kroz poslovnu suradnju putem zajedničke proizvodnje, transfera tehnologije i razvoja usluga, opskrbnih lanaca, zajedničkog tržišta i planiranja budućih zajedničkih ulaganja.

U okviru tog programa je sufinancirana i suradnja dvije tvrtke, Herbas d.o.o.-a iz Pitomače koja je u Hrvatskoj specijalizirana za projektiranje i proizvodnju opreme za preradu industrijske konoplje, kamilice i ostalog ljekovitog i aromatičnog bilja, duhana, opreme za procesnu i prehrambenu industriju, kao i za poljoprivredu (različite sušare i kombajni za kamilicu, kombajne za bundeve), i Barcs Metála Kft-a iz Mađarske čija je glavna djelatnost projektiranje i izrada metalnih kontejnera.

Rezultat je zajednički razvijen proizvod plug-and-play prijenosna sušara u svrhu pristupačnog i brzog procesa sušenja ljekovitog i aromatičnog bilja kao i ostalih stvari poput industrijske konoplje, orašastih plodova i drugih sjemenki. Ukupna vrijednost projekta je 360.000 EUR (180.000 EUR po partneru), od čega je stopa sufinanciranja 75%, tj. 130.000 EUR po partneru. Tijekom 20 mjeseci implementacije partneri su nabavili novu proizvodnu opremu: Herbas je kupio CNC stroj za tokarenje, dok je Barcs Metál Kft. nabavio viličar, hidraulične škare,  stroj za savijanje lima i novu liniju za farbanje. Troškovi osoblja te marketinške aktivnosti također su sufinancirani od projekta.

Sam proces proizvodnje je zahtijevao usku suradnju gdje su se dvije partnerske tvrtke nadopunile. Nova sušara se odlično uklapa u asortiman Herbasovih proizvoda, a budući da je ista opremljena u poseban metalni kontejner, potrebna je stručnost tvrtke Barcs Metál. Kao rezultat suradnje, na kraju 2020. godine je napravljen prvi prototip ovog jedinstvenog proizvoda koji već na početku 2021. izlazi na tržište.

Univerzalna kontejnerska sušara - prijenosna

To će sigurno razveseliti mnoge uzgajivače aromatičnog i ljekovitog bilja te začina koji su često raspršeni u male parcele. Kako bi osušili plodove, uz velike troškove moraju dopremati velike količine biljki do najbliže sušare, i to u vrlo kratkom vremenskom razdoblju kako bi spriječili proces fermentacije. Prijenosna sušara nudi rješenje za taj problem, jer se vozi na mjesto gdje su i biljke s čime se smanjuju troškovi transporta i skladištenja.

S obzirom da se ova inovativna sušara nalazi u kontejneru, i certificirana kao stroj, nije potrebno ishoditi građevinsku dozvolu i može se prenositi bilo kojim kamionom. Primjena je lakša od stacionarnih sušara, jer je za postavljanje potrebna samo izravnana površina i električna energija. Dakle, sušara je u potpunosti ‘plug-and-play’. Iz tog razloga, osoblje mora samo napuniti i isprazniti pokretni pod unutar sušilice, za razliku od prijašnjih sušara gdje je trebalo 3-4 radnika, sad 1-2 osobe mogu obaviti sav posao. Punjenje se odvija ispred sušare, uz upotrebu nivelatora i pokretnog poda. Ovo rješenje štedi vrijeme, jer operater ne treba prenositi materijal za obradu od vrata do pregradnog zida, nego se samo kontrolira automatsko prenošenje i ujednačenost visine punjenja.  Postupak pražnjenja se isto vrši kod ulaza u sušaru, pomicanjem pokretnog poda u suprotnom smjeru. S druge strane, ovaj način rukovanja materijalom smanjuje mogućnost onečišćenja materijala za obradu, jer korisnik ne treba ulaziti u sušaru niti prilikom punjenja, niti pražnjenja.

Opskrba proizvoda može biti iz uobičajenih izvora ili iz el. agregata. Sušenje se vrši vertikalnim prisilnim protokom toplog zraka kroz materijal sušenja.  Zagrijavanje i strujanje zraka osigurava termogenerator izmjenom temperature i adekvatnim integriranim ventilatorom. Toplinska energija proizvodi se spaljivanjem biomase; drvni čips, drvni pelet, ljuska oraha, ljuska lješnjaka, koštice višnje, koštice šljive, i sl. Biomasa se automatski dozira prema potrebnoj toplinskoj snazi u sušari, a u zavisnosti od zadanih parametara ili programa sušenja za pojedini materijal.

Zbog ekonomičnosti, jednostavnosti ova je sušara atraktivna prilika čak i za manje uzgajivače koji nemaju tehničku pozadinu za upravljanje složenim strojem, jer pruža potpunu svestranost i jednostavnu upotrebu na bilo kojem mjestu na ekološki prihvatljiv način. Budući da takav proizvod nije novitet samo na hrvatskom tržištu, i pruža inovativno rješenje za sušenje različitih materijala, postoji veliki interes iz cijele Europe, zahvaljujući već sada proširenom mrežom kupaca tvrtke Herbas.

Kako na prototipu, tako i u serijskoj proizvodnji, Herbas proizvodi samu sušaru, dok Barcs Metál pripadajući kontejner. Tako se nastavlja suradnja između partnerske tvrtke s obje strane Drave gdje ova Rijeka zaista spaja, a ne razdvaja.

Back to top