Bundevine koštice – oprema za branje, sušenje, obradu sjemenke i izradu ulja

Bundeva poredana u redove bere se namjenskim kombajnom za kombajniranje bundevinih koštica. Nakon branja koštica bundeva se pere te slijedi proces sušenja. Najčešći način sušenja bundevine koštice je podno sušenje u komornim sušarama opremljenim miješalicom za povremeno miješanje materijala obrade. Nakon sušenja se sa bundevine koštice u stroju za suho čišćenje i poliranje skidaju primjese kao priprema za daljnju proizvodnju ulja ili kao gotovi konzumni proizvod. U tehnologiji proizvodnje toplo prešanog ulja, košticu golicu se treba usitniti i pomiješati sa soli. Ujednačena masa se dalje termički obrađuje u kotlovima u svrhu lakšeg oslobađanja ulja. Slijedi postupak prešanja kojim se oslobađa ulje od preševine u obliku pogače koja se može usitniti za razne namjene u ljudskoj ishrani ili ishrani životinja.

PROIZVODI IZ OVE LINIJE – Oprema za proizvodnju bundevinog ulja:

Kombajn za bundevu

Tip HKV 70 – priključni kombajn za bundeve namijenjen je za kombajniranje bundeva skupljenih u redove.

Perilica bundevinih koštica

Perilica bundevinih koštica tip HPBK50/270 namijenjena je za pranje koštica nakon berbe, prije sušenja, kako bi se odstranila sluz i nečistoća s koštica.

Sušara podna kontejnerska

Sušara HKS -12/60 namijenjena za sušenje bundevinih koštica, ljekovitog bilja (kamilica, menta, melisa, šipak i sl.), žitarica (kukuruz i sl.), povrća (paprika i sl.).

Univerzalna kontejnerska sušara – prijenosna

Namijenjena za sušenje bundevinih koštica, ljekovitog bilja (kamilica, menta, melisa, šipak i sl.), žitarica (kukuruz i sli.), povrća (paprika i sl.).

Stroj za suho čišćenje/poliranje bundevinih koštica

Tip PSB-25×56, namijenjen za poliranje i čišćenje koštica od primjesa.

Mlin sa nazubljenim valjcima

Mlin univerzalni, tip MNV-450, sa nazubljenim valjcima i podesivim razmakom između valjaka namijenjen je za usitnjavanje bundeve, šipka i sl.

Kondicioner mljevene mase bundevinih koštica

Kondicioner tip KU-100 je namijenjen za pripremu mljevene mase bundevinih koštica sa otvorom za pražnjenje.

Kotlovi za termičku obradu mljevene mase bundevinih koštica

Kotlovi tip AHK60-2 su namijenjeni za termičku pripremu mljevene i kondicionirane koštice bundeve, u svrhu kidanja staničnih veza i oslobađanja ulja.

Preša hidraulična

Preše HPH-A160 i HP-300-2 namijenjene su za prešanje pripremljene i termički obrađene mljevene mase bundevinih koštica.

Preša pužna

Preša je namijenjena za cijeđenje ulja iz sjemenki bijelog grožđa, sjemenki lana, sjemenki duda, sjemenki maka, sjemenki čička, sjemenki gorušice, sjemenki bundeve bez ljuske, sjemenki sezama, chia sjemenki, sjemenki suncokreta (oguljenih i neoguljenih), sjemenki uljane repice, oraha, lješnjaka, badema, koštica marelice, jezgri šljive i kikirikija.

Drobilica bundevinih ‘pogača’

Stroj tip HDP-28 je namijenjen za mehaničko usitnjavanje bundevinih ‘pogača’ nakon prešanja.

Back to top