B-LIGHT – kondenzacijska sušara prijenosna

Beneficiary Light Grant Shema, poznatiji kao B-light, shema je dodjele bespovratnih sredstava kojima se financira suradnja malih i srednjih poduzeća na pograničnom području Mađarske i Hrvatske. Pogranično područje uključuje jedanaest županija od čega jesu 8 hrvatskih županija i 3 od strane Mađarske.

B-light program svojim kohezijskim karakterom teži ravnomjernom razvoju cijelog gospodarstva usmjeravajući svoje resurse na jačanje upravo poduzeća koja se nalazi na navedenim pograničnim područjima.  

U okviru programa B-Light sufinancirana je i suradnja HERBAS d.o.o.-a iz Pitomače i Barcs Metala Kft iz Mađarske. HERBAS je vodeća hrvatska tvrtka specijalizirana za projektiranje i proizvodnju opreme za preradu industrijske konoplje, kamilice i ostalog ljekovitog i aromatičnog bilja. Barcs Metali bave se projektiranjem i izradom metalnih kontejnera.
HERBAS iz Virovitičko-podravske županije i Barcs Metali iz Somogy-a (Šomodska županija) ciljeve B-lighta ispunili su prvim zajedničkim projektom, plug-and-play sušarom, a danas suradnju nastavljaju inovativnim proizvodom kojim i jedna i druga tvrtka dokazuju stručnost i ispunjuju zahtjeve europskog i svjetskog tržišta.

Prvi zajednički proizvod, plug-and-play sušara razveselila je uzgajivače aromatičnog i ljekovitog bilja kao i začina budući da su njihove parcele često raspršene pa je mobilna sušara idealno rješenje.
Problem uzgajivača skrivao se u dopremanju velike količine biljki u kratkom vremenskom periodu do najbliže sušare kako bi se spriječio proces fermentacije.
Plug-and-play sušarom taj je problem riješen jer se sušara premješta na mjesto gdje su biljke pa se time smanjuju troškovi transporta i skladištenja. Budući da je ova sušara dobro prihvaćena na tržištu, HERBAS i Barcs nastavljaju svoju suradnju u razvoju još jednog proizvoda.

B-light - Kondenzacijska sušara prijenosna
Kondenzacijska sušara prijenosna – izvana

Suradnja HERBAS-a i Barcs Metal-a danas donosi rješenje za kvalitetnije sušenje bilja razvojem inovativnog proizvoda  KSP 22 – kondenzacijska sušara prijenosna.
Proizvod se razvijao kroz drugi B-light projekt dvaju poduzeća potpisan 2021. godine.
Bespovratna sredstva u iznosu od 204 037,87 eura dodijeljena su za razvoj inovativne kondenzacijske sušare smještene u brodskom kontejneru koja također omogućava mobilnost sušare.

Barcs Metal-i zaslužni su za specijalni kontejner u kojem je smještena sušara dok opremu za unutarnje sušenje temeljenu na kondenzacijskoj tehnici konstruira i osigurava HERBAS.

B-light- Kondenzacijska sušara prijenosna
Kondenzacijska sušara prijenosna – iznutra

Kondenzacijska sušara tip KSP 22 namijenjena je za sušenje svih vrsta biljnih materija, a posebno onih za koje je potrebno spriječiti gubitke eteričnih ulja pri sušenju. Klasičnim konvencijskim sušenjem čak i opreznim sušenjem, gubitci su značajni, a mogu se kretati i do 45 % jer se zagrijavanjem zraka, a posredno i materijala povećava razina zasićenosti zraka vlagom pa se kontinuirano mora dovoditi novi nezasićeni zrak dok se zasićeni, zagrijani zrak, izbacuje u atmosferu. Pri temperatura većim od 30 % u zavisnosti od hlapljivosti ulja gubitci postaju značajni. Kod kondenzacijske sušare sušenje se može vršiti pri nižim temperaturama od 20°C do 30°C, a da se pritom ne dodaje novi vanjski zrak, već je isti zrak u stalnoj recirkulaciji.

Prolaskom zraka kroz kondenzator vrši se kondenzacija vlage i njeno odvođenje izvan komore. Dakle, zrak u recirkulaciji veže na sebe vlagu iz materijala koji se suši i predaje istu u obliku vode na kondenzatoru.Sušara je koncipirana kao regalna i podna, odnosno materijal se može puniti na perforirani pod sušare ili u police (okvire s propusnim dnom) ili u jednoj ili više etaže. Punjenje na pod, jednu ili više etaža zavisi od vrste materijala, gustoće ili visine sloja.

Ovakvim načinom sušenja s istim zrakom u recirkulaciji bez dodavanja novog zraka značajna je ušteda energije, ali prvenstveno se dobije na kvaliteti finalnog proizvoda.
Jedini nedostatak je nešto sporije sušenje, odnosno potreban je veći broj jedince za istu količinu osušenog materijala. Naime, vrijeme sušenja u kondenzacijskoj sušari je od 36 do 48 sati.
Svakako, na kraju je potrebno uz zamjetnu uštedu energiju naglasiti i kvalitetu dobivenog finalnog proizvoda koji zadržava gotovo 100 % sadržaje biljke.

Back to top